Het Pure gevoel van Italië

Kunnen we die passie vangen?

Het moge duidelijk zijn, wij zijn fan van Italië. Maar waar komt dat vandaan. Hoe leg je een gevoel voor een land, zijn bewoners, de passie, design, mode,  eten leven en dolce vita uit?

Op zich is het niet zo vreemd dat een land wat in de oudheid al het centrum van het Romeinse rijk was, en waar Toscane aan de wieg van de renaissance stond, nog steeds tot de verbeelding spreekt. Alles in Italië zit geworteld in een eeuwenoude historie en passie. In heel Italië wordt je er in ondergedompeld.

Florence geboorte stad van de renaissance

De fraaiste nieuwe creaties, of dat nu een nieuwe hypercar van Pagani, geblazen glas kunst van Murano, toonaangevende mode uit Milaan of een nieuwe Ducati Panigale betreft, de roots ligt ergens bij Botticelli, Da Vinci of Michelangelo. Vandaar waarschijnlijk dat deze nieuwe moderne creaties nog steeds niet misstaan op het eeuwenoude Piazza Maggiore in Bologna. Daar waar de Italiaanse net haar verse ingrediënten koopt voor de nog te maken verse pasta.

Pagani Huayra
Piazza Maggiore

Italianen weten als geen ander hun eeuwenoude tradities tot ware kunst te verheffen. Daar kunnen wij nog een puntje aan zuigen. Genietent van veelal de simpele zaken des levens om er vervolgens een nationale trots van te maken (en die vervolgens met net zoveel passie weer te bestrijden).
Neem als voorbeeld koffie. Hoewel de Nederlanders in de 17e eeuw, de VOC tijd, met bonen uit Batavia, een bakkie leut tot gemeengoed hebben gemaakt, opende daarvoor in het 16e -eeuwse Venetië al een eerste koffie huis. De Italianen wisten er echter met de café (espresso) en cappuccino een  wereldberoemde, tot kunst verheven drank van te maken.

Italiaanse koffie kunst

In een land wat zoveel eeuwen bestaat is natuurlijk ook het een en ander uitgevochten. Tussen wijken, steden en hele regio’s. Deze rivaliteit tussen verschillende groepen is nog steeds volop aanwezig. Altijd beter willen zijn als de aangrenzende wijk, concurrent of land. Ook hierdoor ontstaan de prachtigste producten.
Zo hebben de gebroeders  Benelli bijvoorbeeld snel na het oprichten van hun technische werkplaats in Pesaro in 1911 al besloten met hun motoren aan wedstrijden deel te nemen om te bewijzen dat ze de beste waren. Met als resultaat dat Tonino Benelli in de jaren 20 maar liefst 4 maal Italiaans kampioen werd in de toen belangrijke 175cc klasse.
En die strijd was fel destijds met de vele andere opkomende motor bouwers. Maar na het “gevecht” wel de bewondering voor elkaar en s’ avonds met zijn alle aan lange tafels pasta met sterke verhalen nogmaals betwisten wie en nu eigenlijk beter was.

Tonino Benelli
Iedereen aan tafel…

Deze pure passie, genieten van de fraai dingen in het leven, lekker motorrijden, goed eten, een perfecte espresso  en dit willen delen met je vrienden, is waar wij graag voor staan bij Moto Puro. Wij zijn er van overtuigd dat die gedeelde passie een hele andere band schept met onze bezoekers als bij een willekeurige andere motorzaak.